“Terapitogvognen” Af Anne Askov

I en lille by, kaldet Ølst, ligger en togvogn. Det er ikke en hvilken som helst togvogn. Det er en togvogn med en masse historie, det forlyder sig endda at Troels Kløvedal en gang har boet i denne vogn, dette er dog ikke bekræftet endnu.

Men hvorfor lave et blogindlæg om en togvogn på denne side? Jo, ser du. Det er fordi den togvogn er hjem for metakognitiv terapi hos IndefraStruktur. Hvor den før har huset Troels Kløvedal, huser den nu en masse samtaler. Nogle dybe, nogle sårbare, nogle opløftende, nogle stille, nogle højlydte og nogle med en masse ny viden.

Uanset hvad har den stadig en masse at byde på.

Metakognitiv terapi i en togvogn

Skulle du møde en metakognitiv terapeut på din vej, og skulle du så nævne, at der finder metakognitiv terapi sted i en lille togvogn i Randers, er jeg sikker på at de vil synes det er intet mindre end genialt.

Hvorfor mon? Jo, fordi indenfor meta er der en metafor omkring et tog. Hvis du vil læse, hvordan jeg normalt forklarer togmetaforen, så læs med nedenfor. Ønsker du en terapisession i togvognen? Så kontakt med her.

Triggertoget - en metafor fra den metakognitive metode

Forestil dig du står på en perron på Randers banegård. Du oplever hele tiden nye toge køre ind på perronen, hvorefter at forlade perronen igen efter kort tid. Nogle bliver hængende lidt længere, men forlader perronen igen. Du står bare og betragter togene. Togene som det er DSB, der har bestemt, hvor de skal køre hen og hvornår. Det er ikke noget du har kontrol over.

Endelig kommer dit tog, du stiger på. Du sætter dig ind i en af vognene og læner dig tilbage i sædet. ”Toget ender i… København” sådan lyder det i højtaleren. Det går op for dig, at du er kommet med toget i den helt gale retning!

Hvad gør du?

Nogen ville gå lidt i panik, andre ville sige pyt, måske du gør noget helt tredje. Men uanset hvad din første reaktion vil være, vil dit handlingsmønster sikkert være den samme som de andre.

Du vælger at stå af ved næste station. Måske spørger du lige en konduktør, hvad du skal gøre inden. Men uanset hvad, står du af ved næste station. For du er jo på vej den helt gale retning.

Da du så er kommet af på den næste perron, så kigger du dig omkring, og finder ud af, hvor toget til Aalborg kører fra. Du finder den rigtige perron og stiger på toget i den rigtige retning.

Har du luret hvad denne metafor rigtig handler om?

Her er det tydeligt, hvor hurtigt et problem kunne være løst, hvis bare barnet var inddraget. Med dette siger jeg ikke at børnene eller de unge altid har svaret, ofte er der jo brug for voksne til at yde den rigtige hjælp. Det vigtigste – mener jeg – er samarbejdet mellem den, der hjælper og modtageren af hjælpen. 

Den handler om, hvordan tanker kommer og går i vores sind. Det er ligesom med togene. Det er aldrig os selv, der bestemmer hvad der kommer, men vi er selv herre over, hvad vi stiger på, hvad vi ikke stiger på og hvornår vi hopper af toget igen.

 

I metakognitiv terapi får klienterne metaforer og redskaber, der hjælper dem til at hoppe af toget, der kører den gale vej og i stedet vælge toget, der kører den rigtige vej.

Kunne du tænke dig at prøve metakognitiv terapi af? Så kontakt mig, og vi finder en tid i togvognen sammen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

phoneRing til mig pinbook tid