Et blogindlæg om, hvordan jeg hjælper børn der er i skolevægring
“Skolevægring” af Anne Askov
Skolevægring opstår, når eleven ikke længere har overskuddet til at gå i skole, og ej heller ser meningen længere. Der kan være flere årsager, til at et barn eller et ungt menneske mangler motivation for at komme i skole. Det kan både skyldes, at det faglige press er for stort, eller det kan skyldes, at det sociale liv i skolen er problematisk.
Årsager til skolevægring
De årsager jeg har hørt, når jeg har arbejdet med unge, der ikke kommer i skole er:
- Jeg har svært ved at overskue det faglige (dette kan både skyldes høje faglige krav, men det kan også være fordi barnet mentalt er et andet sted, fordi noget i hjemmet fylder mere)
- Jeg får hele tiden skæld ud
- Der er ingen der forstår mig
- Jeg har ikke nogen at snakke med (de unge kan føle sig udenfor eller misforstået af deres klassekammerater)
I en artikel jeg læste forleden dag hos Børns vilkår stod der, at 31 % af de adspurgte lærere ikke mener at børnene bliver inddraget, når det gælder deres egen situation. Det er altså knap en tredjedel, der ikke selv fortæller, hvorfor deres situation er som den er.
Dette mindede mig om en undervisningslektion jeg var til på seminariet, hvor jeg kan huske vi snakkede om, hvor vigtig inddragelsen er af børn. Her fortalte min lærer en lille historie, som jeg gerne vil dele med jer.
Årsager til skolevægring
Historien handler om en dreng, der hver gang de i skolen har billedfag maler nogle meget dystre billeder. Billedfagslæreren er meget bekymret og begynder at tro, at denne dreng har nogle problemer, som de ikke lige kan se med det blotte øje. Læreren tager derfor drengens tegninger med på lærerværelset, hvor hun viser det til sine kolleger. Alle ser forfærdet på disse billeder og giver læreren ret i, at noget må være galt ellers ville drengen, da ikke male SÅ dystre og mørke billeder. De sidder længe og diskutere løsningsforslag; skal de have fat i forældrene, skal han til skolens psykolog, passer han måske ikke ind i klassen, og mange andre ting. Inden alle lærerne pause er slut kommer en ny lærer ind på lærerværelset. Han ser hele debatholdet være i gang og spørger hvad det går ud på. Billedfagslæreren fortæller om drengen, hvortil den nye lærer spørger “jamen har du prøvet at spørge ham, hvorfor han maler disse mørke billeder?”. Det svarer billedfagslæreren at vedkommende ikke har gjort.
Dagen efter går billedfagslæreren til drengen og spørger, hvorfor hans billeder altid bliver malet med så mørke farver. Drengen svarer “Fordi jeg aldrig er hurtig nok til at komme op og få fat i de flotte farver”
Her er det tydeligt, hvor hurtigt et problem kunne være løst, hvis bare barnet var inddraget. Med dette siger jeg ikke at børnene eller de unge altid har svaret, ofte er der jo brug for voksne til at yde den rigtige hjælp. Det vigtigste – mener jeg – er samarbejdet mellem den, der hjælper og modtageren af hjælpen.
Hvordan kan man så få hjælp?
Nogle gange er afstanden til skolen blevet så stor, at det er svært at overskue, hvordan man kommer i gang igen. Her kan der være brug for professionel hjælp, men hvor skal man begynde? Skal man vælge en psykolog, skal man have fat i skolens AKT afdeling? Hvem kan hjælpe? Mit bedste råd er, at man skal lytte til barnet, eller den unge der har skolevægring. Hjælp er svært at bede om og endnu sværere at modtage, hvis man ikke føler sig mødt.Jeg afholder gratis forsamtale, så vi sammen kan finde det rigtige mål og den rigtige hjælp til dit barn.Hos IndefraStruktur bestræber jeg mig på at have en helhedsorienteret tilgang til arbejdet med skolevægring. Det vil sige, at her får du ikke kun en psykoterapeutisk behandler, men en lærer, en coach, en mentor og en støtte i hverdagen. Alt efter behovet vil der også være støtte at hente til alle de omkringværende relationer. De nære relationer vil få redskaber til at støtte barnet eller den unge. De kan også selv modtage støtte, hvis de selv er svært påvirket af den pågældende situation.
Har du eller dit barn brug for hjælp til skolevægring?
Ring eller skriv til mig for at høre nærmere
Skriv et svar
Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *